2024-03-04
Czekoladowo-kokosowe kulki z rumem
Wyjątkowy przysmak bez pieczenia z rumową nutą – idealny, by osłodzić niejedno spotkanie. Uwaga! Ten przepis uzależnia!
SKŁADNIKI
- 250
g ciastek waniliowych lub czekoladowych
- 400
g słodzonego mleka skondensowanego
- 3
łyżki ciemnego rumu
- 1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0.5
szklanki kakao bez cukru
- 1
szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasteczka starannie pokruszyć, np. za pomocą malaksera. Następnie dodać mleko skondensowane, rum, ekstrakt waniliowy, sól, kakao oraz połowę wiórków. Składniki dokładnie wymieszać. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dolać 1-2 łyżki mleka.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje przygotowanej masy i formować w dłoniach kulki o średnicy 2,5-3,5 cm.
- Pozostałe wiórki kokosowe wysypać na talerz i obtaczać w nich gotowe kulki. Przechowywać w lodówce.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy