2023-02-09
Czekoladowa ricotta pod galaretką
Pyszna galaretka na bazie wina musującego oraz delikatny krem z białej czekolady. Życie nabiera słodyczy już od pierwszej łyżeczki.
SKŁADNIKI
-
200
g sera ricotta
-
30
g białej czekolady
-
100
ml soku z granatu
-
100
ml różowego słodkiego wina musującego
-
10
g żelatyny
-
pestki granatu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i zmiksować z ricottą na gładki krem. Masę przełożyć do kieliszków lub szklanek. Wstawić do lodówki.
- Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, po czym dodać do niej sok oraz wino. Chwilę podgrzewać, mieszając. Ostudzić.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, przelać ją na krem z ricotty. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem desery udekorować pestkami granatu.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy