2023-03-04
Brzoskwinie grillowane na wódce
Co za deser! Słodkie owoce duszone w wódce i syropie klonowym. Najlepiej smakują z lodami waniliowymi.
SKŁADNIKI
-
4
dojrzałe brzoskwinie
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
8
łyżek wódki
-
4
łyżki syropu klonowego
-
3
łyżki grubo posiekanych orzechów
-
1
łyżka świeżych liści mięty
PRZYGOTOWANIE:
- Brzoskwinie umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, po czym posmarować ją oliwą.
- Na rozgrzanej patelni ułożyć brzoskwinie przecięciem do góry, po czym do rowków na patelni wlać wódkę. Owoce dusić ok. 7 minut.
- Do każdego rowka wlać syrop klonowy i brzoskwinie dusić jeszcze ok. 1 minuty. Następnie odwrócić je na drugą stronę i podsmażać ok. 7 minut – w tym czasie sos się skarmelizuje.
- Owoce przełożyć na talerze i posypać uprażonymi orzechami. Całość polać sosem z patelni i udekorować liśćmi mięty. Polecamy podawać z gałką lodów waniliowych.
Sprawdź też! Grillowany ananas z rumem
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy