• Duszone brzoskwinie na wódce ze słodkim sosem
2023-03-04

Brzoskwinie grillowane na wódce

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • na wódce

Co za deser! Słodkie owoce duszone w wódce i syropie klonowym. Najlepiej smakują z lodami waniliowymi.

SKŁADNIKI
  • 4

    dojrzałe brzoskwinie

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 8

    łyżek wódki

  • 4

    łyżki syropu klonowego

  • 3

    łyżki grubo posiekanych orzechów

  • 1

    łyżka świeżych liści mięty

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brzoskwinie umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, po czym posmarować ją oliwą.
  2. Na rozgrzanej patelni ułożyć brzoskwinie przecięciem do góry, po czym do rowków na patelni wlać wódkę. Owoce dusić ok. 7 minut.
  3. Do każdego rowka wlać syrop klonowy i brzoskwinie dusić jeszcze ok. 1 minuty. Następnie odwrócić je na drugą stronę i podsmażać ok. 7 minut – w tym czasie sos się skarmelizuje.
  4. Owoce przełożyć na talerze i posypać uprażonymi orzechami. Całość polać sosem z patelni i udekorować liśćmi mięty. Polecamy podawać z gałką lodów waniliowych.

Sprawdź też! Grillowany ananas z rumem

(fot. depositphotos)





Tagi deser, wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.