2024-10-02
Błyskawiczne „eklerki” z kremem czekoladowym na bourbonie
Deser idealny dla… leniwych łasuchów. Wystarczy kilka chwil i już małe dzieła sztuki są gotowe, by cieszyć się ich smakiem.
SKŁADNIKI
- 20
podłużnych biszkoptów Savoiardi (jak do tiramisu)
- 120
g schłodzonej śmietany 36%
- 200
g schłodzonego serka mascarpone
- 4
łyżeczki cukru pudru
- 1
łyżka bourbona
- 75
g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 1
łyżeczka masła
borówki amerykańskie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Na koniec wmieszać bourbon.
- Schłodzoną śmietanę i mascarpone utrzeć z cukrem na gęstą masę, po czym dodać 2/3 rozpuszczonej czekolady. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Na 10 biszkoptach wycisnąć krem czekoladowy, po czym przykryć pozostałymi ciastkami. Wierzch udekorować resztą roztopionej czekolady oraz borówkami. Przechowywać w lodówce.
Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy