• Affogato - włoski deser z lodami na whisky
2024-03-15

Affogato – kawa z semifreddo na whisky

  • 6 porcji
  • 30 minut + czas oczekiwania
  • na whisky

Czy może być coś bardziej kuszącego niż połączenie aromatycznej kawy z nutą wyrazistej whisky? Oto klasyczny włoski deser z odrobiną szkockiego charakteru. Twoje podniebienie zakocha się w tym smaku.

SKŁADNIKI
  • 600

    g śmietany 36%

  • 1

    łyżka pasty waniliowej

  • 125

    ml szkockiej whisky

  • 6

    żółtek

  • 150

    g cukru pudru

  • 0.5

    szklanki mleka w proszku

  • espresso do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śmietanę ubić na sztywno z pastą waniliową oraz połową whisky.
  2. Do miski żaroodpornej wrzucić żółtka, cukier puder, mleko w proszku oraz wlać pozostałą whisky.
  3. Miskę umieścić na rondelku z gotującą się wodą (jej spód nie powinien dotykać wrzątku) i ubijać w kąpieli wodnej ok.7 minut, aż masa zgęstnieje.
  4. Miskę zdjąć z rondelka, a masę przelać do czystego naczynia. Ubijać jeszcze przez 10 minut, aż krem schłodzi się do temperatury pokojowej.
  5. Masę jajeczną wymieszać łyżką z ubitą śmietaną waniliową, a następnie przełożyć do zamykanego pojemnika o pojemności 1,5 l. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
  6. Gotowe semifreddo wyłożyć do szklanek i polać espresso.

Sprawdź też! Jak dopasować whisky do deserów? Poradnik dla hedonistów!

(fot. depositphotos)





Tagi deser, whisky




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.