2024-03-15
Affogato – kawa z semifreddo na whisky
Czy może być coś bardziej kuszącego niż połączenie aromatycznej kawy z nutą wyrazistej whisky? Oto klasyczny włoski deser z odrobiną szkockiego charakteru. Twoje podniebienie zakocha się w tym smaku.
SKŁADNIKI
-
600
g śmietany 36%
-
1
łyżka pasty waniliowej
-
125
ml szkockiej whisky
-
6
żółtek
-
150
g cukru pudru
-
0.5
szklanki mleka w proszku
-
espresso do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Śmietanę ubić na sztywno z pastą waniliową oraz połową whisky.
- Do miski żaroodpornej wrzucić żółtka, cukier puder, mleko w proszku oraz wlać pozostałą whisky.
- Miskę umieścić na rondelku z gotującą się wodą (jej spód nie powinien dotykać wrzątku) i ubijać w kąpieli wodnej ok.7 minut, aż masa zgęstnieje.
- Miskę zdjąć z rondelka, a masę przelać do czystego naczynia. Ubijać jeszcze przez 10 minut, aż krem schłodzi się do temperatury pokojowej.
- Masę jajeczną wymieszać łyżką z ubitą śmietaną waniliową, a następnie przełożyć do zamykanego pojemnika o pojemności 1,5 l. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Gotowe semifreddo wyłożyć do szklanek i polać espresso.
Sprawdź też! Jak dopasować whisky do deserów? Poradnik dla hedonistów!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy