2023-12-06
Panna cotta z wiśniową frużeliną
Przepisów na panna cottę jest wiele! Tym razem poznaj naszą zimową wersję ze słodką frużeliną z korzenną nutą i wiśniówką.
SKŁADNIKI
-
3
płaskie łyżeczki żelatyny
-
3
łyżki wody
-
1
szklanka śmietany 36%
-
1
szklanka mleka
-
1
laska wanilii
-
70
g cukru
-
1
opakowanie wiśni bez pestek (450 g)
-
2
łyżki cukru trzcinowego
-
0.5
łyżeczki przyprawy korzennej
-
1
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-
3
łyżki wiśniówki lub likieru wiśniowego
PRZYGOTOWANIE:
- Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, starannie wymieszać i odstawić do napęcznienia.
- Śmietanę i mleko przelać do rondelka, po czym wrzucić przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii oraz 70 g cukru. Całość zagotować na małym ogniu, co chwilę mieszając.
- Rondelek zdjąć z ognia. Następnie wyciągnąć laskę wanilii, a do śmietany dodać żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, aż żelatyna dobrze się rozpuści.
- Przygotowaną masę przelać do szklanek lub pucharków i odstawić do ostygnięcia. Panna cottę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, by deser całkowicie stężał.
- Wiśnie wrzucić do rondelka, po czym zalać wiśniówką i zasypać cukrem trzcinowym oraz przyprawami korzennymi. Podgrzewać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce będą miękkie.
- Z rondelka odlać 1/3 szklanki płynu i dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać z powrotem do wiśni i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować, aż masa lekko zgęstnieje.
- Wiśnie odstawić do ostudzenia. Następnie frużelinę wyłożyć na panna cottę. Można podawać od razu lub włożyć jeszcze na chwilę do lodówki, by wiśnie bardziej stężały.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy