2024-12-11
Krem z borowików z nutą brandy
Musisz koniecznie go spróbować! Ten aromat i smak sprawią, że poczujesz się jak w jednej z najlepszych restauracji.
SKŁADNIKI
-
500
g suszonych borowików
-
200
g ziemniaków
-
1
mała cebula
-
100
g selera
-
2
ząbki czosnku
-
1.5
l ciepłej wody
-
3
gałązki rozmarynu
-
2
łyżki masła
-
3
łyżki brandy
-
2
łyżki śmietany 30%
-
sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Borowiki zalać 1,5 l ciepłej wody i odstawić do namoczenia, po czym odcisnąć (wodę z moczenia grzybów odłożyć). Ziemniaki obrać i razem z selerem pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.
- W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok. 1 minuty. Następnie dołożyć grzyby oraz rozmaryn i składniki dusić przez 5 minut.
- Borowiki podlać brandy i całość dusić przez kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas.
- Wlać 1 l wody z moczenia grzybów. Wrzucić ziemniaki oraz seler i gotować, aż warzywa zmiękną.
- Składniki zmiksować na gładki krem (jeśli będzie za gęsty, dolać jeszcze wodę z moczenia grzybów, by uzyskać odpowiednią konsystencję).
- Krem wymieszać ze śmietaną 30% i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem można skropić oliwą.
Sprawdź też! Wino i grzyby. Poznaj najlepsze pary!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy