2023-09-09
Krem czekoladowo-kawowy z bourbonem
Zakończcie Wasz wieczór słodką nutą czekolady z odrobiną amerykańskiej whiskey.
SKŁADNIKI
-
15
g dobrej jakości kawy rozpuszczalnej
-
150
g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 80%)
-
150
g masła
-
4
jajka
-
3
łyżki bourbona
-
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
100
g cukru pudru
-
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Kawę rozpuścić w 60 ml gorącej wody i przelać do rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. Całość podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić.
- Jajka rozbić – żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 80 g cukru pudru, ekstraktem waniliowym oraz bourbonem na gęstą i jasną masę.
- Do kremu z żółtek małymi porcjami dodawać przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszać łyżką.
- Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę, po czym dodać do kremu czekoladowego i delikatnie wymieszać łyżką.
- Krem przełożyć do szklanek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekorować według uznania.
Sprawdź też! Dlaczego czekolada jest… sexy?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy