Kurczak z grilla z nutą tequili
Takich smaków nie powstydziłby się największy szef kuchni! Kurczak w takim wydaniu jest niesamowicie kruchy. Dodatek miodu sprawia, że podczas pieczenia mięso pięknie się rumieni.
-
5
pojedynczych piersi kurczaka (ok. 1 kg)
-
1.5
łyżeczki chili w proszku
-
1
łyżeczki soli
-
180
ml soku ananasowego
-
60
ml tequili
-
4
łyżki miodu
-
2
łyżeczki skrobi kukurydzianej
-
2
łyżeczki wody
-
2
łyżeczki startej skórki z limonki
-
3
łyżki soku z limonki
-
0.5
łyżeczki słodkiej mielonej papryki w proszku
PRZYGOTOWANIE:
- Sól wymieszać z chili w proszku i przyprawami natrzeć mięso.
- Sok ananasowy, tequilę i miód przełożyć do rondelka. Doprowadzić do wrzenia. Następnie całość podgrzewać ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż płyn zredukuje się do ok. 160 ml.
- Skrobię kukurydzianą rozmieszać w 2 łyżeczkach wody, po czym powoli dodawać do soku z tequilą, energicznie mieszając. Całość podgrzewać jeszcze ok. 1 minuty na małym ogniu, nie przestając mieszać.
- Glazurę zdjąć z ognia. Dodać sok i skórkę z limonki oraz słodką paprykę. Połączyć.
- Kurczaka umieścić na grillu i smażyć po ok. 10 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując mięso przygotowaną glazurą.
Tefal OptiGrill Elite XL
To urządzenie przeniesie Cię na zupełnie nowy poziom grillowania. OptiGrill Elite XL wyposażono w najnowocześniejsze rozwiązania. Ten elektryczny grill posiada aż 16 programów automatycznych. Intuicyjny asystent poprowadzi Cię krok po kroku, pomagając uzyskać stopień wysmażenia zgodny z Twoimi preferencjami. Z kolei system Automatic Sensor Cooking samodzielnie mierzy liczbę składników i ich grubość, dostosowując czas i temperaturę grillowania.
Dowiedz się więcej o urządzeniu: Nowy wymiar grillowania z Tefal OptiGrill Elite XL. Test. Recenzja
(fot. depositphotos)