Inspiracje
7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
Wszyscy jesteśmy łasuchami, ale nie każdy musi czuć się na siłach, by brać się za pieczenie. A nawet jeśli sztuka przygotowywania ciast nie jest Ci obca, to brak weny też może dopaść. I co wtedy? Co jeśli goście w drodze lub święta za pasem? Na szczęście życie można osłodzić sobie na wiele innych sposobów. Nie tylko ciastem łasuch żyje! Oto nasze niezawodne desery, które sprawdzają się przy każdej okazji!
Lemon pie bez pieczenia
Nie musisz włączać piekarnika, by cieszyć się smakiem jednego z najbardziej popularnych deserów na świecie.
Lemon pie to tarta cytrynowa na kruchym cieście pod bezą. My przenieśliśmy ją do… szklanek. Na spodzie pokruszone maślane ciastka, w roli głównej zaś pyszny krem na mascarpone i likierze cytrynowym. Całość udekorowana bitą śmietaną. Wierzch można posypać też pokruszonymi bezami. Szybko i pysznie!
Mus czekoladowy z tequilą
Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? Teraz masz szansę zaskoczyć swoich bliskich podczas najbliższego spotkania pysznym musem z odrobiną meksykańskiego temperamentu!
Tequila idealnie pasuje do czekolady! Spróbuj raz tego połączenia, a z pewnością będziesz wracać często do naszego przepisu. Przed podaniem deser polecamy schłodzić w lodówce, by nabrał idealnej konsystencji. Nie zapomnij zwieńczyć go bitą śmietaną!
Birramisu – deser na piwie
Oto wariacja na temat włoskiego tiramisu. Chyba nie ma na świecie osoby, która chociaż raz by nie spróbowała tego specjału z Półwyspu Apenińskiego. Kochamy go wszyscy, ale czasami warto wprowadzić małe zmiany!
Zamiast kremu mascarpone jest delikatna masa jogurtowa, a ciemne piwo zastąpiło włoski likier migdałowy. Efekt? Nie mogło wyjść lepiej!
Deser mango z nutą amaretto
Dojrzałe mango, serek mascarpone i włoski likier migdałowy – właśnie te trzy składniki zainspirowały nas do stworzenia deseru skrojonego na wyjątkowe okazje.
Przepis jest banalnie prosty – ciasteczkowy spód, mus z mango i krem serowy! Całość można udekorować prażonymi migdałami i świeżymi owocami. Na wierzch wykładamy 1 łyżeczkę konfitury z figi, jeśli mamy akurat pod ręką. Warto!
Banoffee z karmelowo-rumowym sosem
Ciasto banoffee pochodzi z Anglii, gdzie cieszy się ogromną popularnością. To połączenie maślanego kruchego spodu, masy kajmakowej i plastrów banana obficie pokrytych bitą śmietaną.
Naszą wersję zrobiliśmy w szklankach – warstwy deseru pięknie prezentują się w przezroczystym szkle. Całości słodyczy dodaje domowy sos karmelowy na rumie według naszego przepisu. Polecamy!
Czekoladowa ricotta pod galaretką
Tym z pewnością podbijesz serca i podniebienia swoich gości. Tylko popatrz na te kontrastujące barwy! Ten deser lubimy przygotowywać w kieliszkach do Martini – wygląda bardzo elegancko w szkle koktajlowym.
Ten wyjątkowy specjał składa się z dwóch warstw. Pierwsza to krem na bazie serka ricotta i białej czekolady. Na wierzchu natomiast znajduje się pyszna galaretka z soku z granatów i… różowego wina. Duże łasuchy będą zachwycone!
Deser cappuccino z nutą whisky
Może zamiast filiżanki kawy gościom zaproponować cappuccino w wersji deserowej? To świetne rozwiązanie, gdybyście nie mogli się zdecydować, czy spotkanie spędzić przy małej czarnej, czy przy szklance whiskey. Nasz deser z pewnością oba te pragnienia połączy.
Co warte uwagi, to fakt, że ten specjał zawsze wychodzi i jest naszym pewniakiem.