2023-03-29
Stek macerowany w ginie
Doskonały propozycja na spotkanie przy grillu. To będzie hit nadchodzącego sezonu!
SKŁADNIKI
-
800
g łaty wołowej
-
50
ml ginu
-
50
ml sosu sojowego
-
50
ml oliwy z oliwek
-
2
ząbki czosnku
-
20
g imbiru
-
1
limonka
-
2
łyżeczki cukru trzcinowego
-
1
łyżeczka soli morskiej
-
6
jagód jałowca
PRZYGOTOWANIE:
- Limonkę sparzyć, wysuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Wrzucić do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z 1/2 limonki.
- Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dołożyć do składników w miseczce. Następnie dodać roztarte w moździerzu jagody jałowca, cukier, świeżo zmieloną sól, oliwę z oliwek, sos sojowy oraz gin. Dokładnie wymieszać.
- Mięso zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Wołowinę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (wcześniej warto posmarować ją odrobiną oliwy) lub grillu po 3-4 minuty z każdej strony.
Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy