• Kremowy sos serowy do przekąsek
2023-03-03

Dip serowy na piwie do przekąsek

  • 8 porcji
  • 15 minut
  • na piwie
  • bez mięsa

Ciepły, kremowy, o bogatym smaku – to zdecydowanie król wśród wszystkich dipów!

SKŁADNIKI
  • 50

    g masła

  • 30

    g mąki pszennej

  • 1

    szklanka mleka 3,2%

  • 160

    ml piwa pszenicznego

  • 2

    łyżeczki sosu Worcestershire

  • 0.5

    łyżeczki musztardy dijon

  • 1

    łyżeczka czosnku granulowanego

  • 0.5

    łyżeczki cebuli granulowanej

  • 0.5

    łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 1.5

    szklanki startego sera typu cheddar

  • 0.5

    szklanki startego wędzonego sera żółtego (np. gouda)

PRZYGOTOWANIE:

  1. W rondelku rozpuścić masło, po czym wsypać mąkę. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 1 minuty, mieszając, aż powstanie gęsta pasta.
  2. Stale mieszając, powoli wlewać mleko. Podgrzewać, aż płyn lekko zgęstnieje.
  3. Zmniejszyć ogień pod rondelkiem. Dodać piwo, sos Worcestershire, musztardę, granulowany czosnek i cebulę, wędzoną paprykę, sól oraz starte sery. Podgrzewać, aż sery dokładnie się rozpuszczą.
  4. Dip przelać do miseczki. Podawać na ciepło do przekąsek, np. nachosów lub precelków.

Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa

(fot. depositphotos)





  • Resztki dipu można przechowywać w lodówce. Przed podaniem należy go podgrzać w kuchence mikrofalowej.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.