2024-01-05
Steki whiskey
Pyszne steki marynowane w irlandzkiej whiskey! Polecamy szczególnie na romantyczną kolację!
SKŁADNIKI
-
2
steki wołowe (np. z antrykotu)
-
2
ząbki czosnku
-
2
płaskie łyżki cukru trzcinowego
-
2
łyżki ciemnego sosu sojowego
-
2
łyżeczki musztardy dijon
-
50
ml irlandzkiej whiskey
-
1
łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- Steki należy wyjąć odpowiednio wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki. Następnie wsypać cukier i rozetrzeć go z czosnkiem.
- Do składników dorzucić musztardę oraz sos sojowy. Całość dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści, i połączyć z whiskey.
- Steki przełożyć do głębokiego talerza i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć i odstawić na 3-4 godziny na blat kuchenny. Co jakiś czas mięso odwracać na drugą stronę.
- Steki wyjąć z marynaty i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym wyłożyć na rozgrzany na patelni olej. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony (medium rare).
- Gotowe steki odłożyć na deskę kuchenną na 2-3 minuty, by „odpoczęły”. Można podawać z pieczonymi ziemniakami.
Sprawdź też! Whisky! Najlepsze towarzystwo dla steka
(fot. depositphotos)
- Aby steki były równo wysmażone, na początku można je smażyć po 1 minucie z każdej strony, a następnie obracać co 30 sekund.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy