2022-10-21
Panierowane papryczki jalapeño
Przysmak dla prawdziwych wielbicieli ostrych smaków. Jest piekielnie ostro, ale i pysznie. Odważysz się?
SKŁADNIKI
-
8
papryczek jalapeño
-
3
plasterki boczku
-
60
g śmietankowego serka kanapkowego
-
15
g startego sera żółtego, np. goudy
-
15
g startego parmezanu
-
80
g solonych krakersów
-
mąka pszenna do panierowania
-
125
ml maślanki
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Papryczki naciąć wzdłuż i usunąć gniazda nasienne (najlepiej robić to w jednorazowych rękawiczkach). Uwaga! Nie przekrawać papryczek do końca – powinny pozostać w całości, a my musimy zrobić jedynie nacięcie, które umożliwi napełnienie środka farszem.
- Papryczki wrzucić do wrzątku i gotować przez 2 minuty, po czym przecedzić i od razu przełożyć do miski z lodowatą wodą. Krakersy rozdrobnić w malakserze (powinny być drobne jak bułka tarta).
- Boczek pokroić na mniejsze kawałki i zrumienić na suchej patelni. Przełożyć do miseczki. Dodać oba starte sery oraz ser kanapkowy. Całość starannie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Papryczki wypełnić przygotowanym nadzieniem, lekko dociskając je, by wypełniło cały środek.
- Nafaszerowane papryczki zanurzyć w maślance, po czym obtoczyć równomiernie w mące.
- Następnie papryczki ponownie włożyć do maślanki i obtoczyć w rozdrobnionych krakersach.
- Jalapeño wrzucić na dobrze rozgrzany głęboki olej i smażyć ok. 2 minut, aż panierka nabierze złotego koloru. Na końcu osączyć na talerzu z nadmiaru tłuszczu.
Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy