2022-09-02
Patties z kurczaka
Małe kotleciki z kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce. Często podaje się je z keczupem lub innym pikantnym sosem jako przekąskę do piwa.
SKŁADNIKI
-
2
duże piersi kurczaka
-
2
duże jajka
-
80
g majonezu
-
80
g mąki pszennej
-
1
łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
-
1
łyżeczka skórki startej z cytryny
-
1.5
szklanki startego sera mozzarella
-
1
szklanka bułki tartej lub panierki panko
-
olej do smażenia
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kurczaka osączyć na ręczniku papierowym i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozszarpać go widelcem na drobne kawałki.
- Jajka wbić do miski. Dodać majonez, mąkę, natkę pietruszki oraz skórkę z cytryny. Wymieszać.
- Następnie do masy jajecznej wrzucić rozdrobnione mięso oraz mozzarellę. Doprawić solą oraz pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Z masy uformować 12-15 okrągłych kotlecików, lekko je spłaszczając, i obtoczyć w bułce tartej lub panierce panko.
- Na patelni dobrze rozgrzać olej, po czym smażyć patties na złoty kolor z każdej strony. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z keczupem.
Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa
- Patties to świetna przekąska na mecz. Warto je przygotować wcześniej i przed samym podaniem podgrzać w piekarniku.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy