Akademia
Czym różni się mezcal od tequili?
Mezcal i tequila często są mylone ze sobą – oba te trunki pochodzą z Meksyku i są wytwarzane z agawy, więc na pierwszy rzut oka nie widzimy różnicy. Niegdyś prym w meksykańskich alkoholach wiodła tequila, ale od wielu lat gwiazda mezcalu świeci coraz jaśniej. Ale gdzie tkwi różnica?
Mimo iż oba te alkohole wytwarzane są z agawy, to na tym tak naprawdę kończą się ich podobieństwa. Mezcal i tequila różnią się od siebie smakiem, metodami produkcji, a nawet… pochodzeniem. Mezcal obecnie zdobywa coraz większą popularność w barach i jest coraz szerzej dostępny w dobrych sklepach z alkoholem, warto zatem wiedzieć, czym różni się od tequili.
1. Wszystkie tequile to mezcale, ale nie wszystkie mezcale to tequile
Na początku trzeba sobie zdać sprawę, że tequila to rodzaj mezcalu, który jest bardzo szeroką kategorią. Mezcal można zrobić z blisko 50 odmian agawy – najpopularniejszą z nich jest espadín (wytwarza się z niej ok. 90% mezcalu), ale sięga się również po takie odmiany, jak tobalá, tobaziche, tepeztate, arroqueño. Do produkcji mezcali można użyć mieszanki dwóch różnych odmian agawy, podobnie jak przy kupażach winiarskich.
- Sprawdź też! Mezcal – prawdziwy duch Meksyku
W przypadku tequili prawo jasno określa, że może być wyprodukowana wyłącznie z agawy niebieskiej (agawa tequilana).
2. Są produkowane w różnych rejonach Meksyku
Tak jak prawdziwy szampan powstaje tylko w Szampanii, szkocka whisky jedynie w Szkocji, to mezcal i tequila również mają swoje miejsce na ziemi. Zdecydowana większość mezcali (ok. 90%) pochodzi z regionu Oaxaca, ale może też powstawać w: Durango, Guanajuato, Guerrero, Michoacan, Puebla, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas.
Tequila ma o wiele więcej ograniczeń. Według meksykańskiego prawa może być wytwarzana jedynie w 5 regionach: Jalisco (tu znajduje się miasto o nazwie Tequila), Najarit, Guanajuato, Tamaulipas, Michoacan.
3. Odmienny proces wytwarzania
Oba alkohole wykorzystują podstawową metodę gotowania, fermentacji i destylacji serc z agawy, ale w przypadku tequili są one gotowane na parze w przemysłowych, naziemnych piecach oraz destylowane w miedzianych alembikach. Przy mezcalu agawę piecze się w dołach wyłożonych skałą wulkaniczną i opalanych drewnem. Tradycyjnie wytwarzany mezcal fermentuje w glinianych naczyniach.
4. Mezcal a tequila. Różnice w smaku
Nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę ze światem meksykańskich alkoholi, od razu zorientujesz się, że podstawową różnicą między mezcalem a tequilą jest smak. Tequila na ogół jest bardziej łagodna i słodka, podczas gdy w mezcalu odnajdziesz bardziej pikantne i dymne nuty – niuanse w aromacie i różnice w smaku mezcalu zależą od długości, intensywności oraz rodzaju drewna użytego podczas pieczenia.
Konrad Bukowski