Akademia
Został Ci otwarty szampan po imprezie? Oto 6 sposobów, jak go wykorzystać!
Zdarzyło Ci się kiedyś, że po imprezie w butelce została resztka szampana? Przyznaj, aż żal wylewać! Niestety wina musującego nie można ponownie zakorkować, więc trzeba pomyśleć o tym, jak dać mu drugie życie. Mamy kilka genialnych pomysłów. Przeczucie podpowiada nam, że na pewno Ci się spodobają.
Proste rozwiązania są najlepsze – kostki lodu
Masz mało czasu i nie za bardzo chce Ci się kombinować? Możesz zamrozić resztkę szampana w pojemnikach na lód – z pewnością dodadzą smaku swoim drinkom i napojom, ale to nie wszystko. Przydadzą się również do gotowania! Warto po nie sięgać, gdy potrzebujesz kilku łyżek wina do sosu lub zupy kremu.
Jeśli jesteś zdecydowanie przekonany, że kostki posłużą Ci do schładzania domowych drinków, do pojemnika na lód możesz dodatkowo włożyć kawałki owoców i ziół – taka soczysta malina z miętą zamrożona w szampanie będzie piękną ozdobą niejednego napoju!
Orzeźwiający poncz
Nawet jeśli bąbelki zdążyły się ulotnić, resztka szampana może posłużyć Ci do przygotowania ponczu. Nie potrzebujesz dużo – wino, owoce i jakiś sok lub woda gazowana, jeśli wolisz coś mniej słodkiego. Przed podaniem wrzuć dużo kostek lodu oraz opcjonalnie ziół. Rozejrzyj się, co dobrego jeszcze masz w kuchni lub lodówce (bazylia, truskawki, cytryny) i wykorzystaj to! A jeśli nie czujesz się na siłach, by takie eksperymenty przeprowadzić, wypróbuj nasz przepis na poncz à la Mojito lub poncz grejpfrutowy. To są naprawdę hity!
Królewskie śniadanie, czyli szampańskie naleśniki
Czy jadłeś kiedyś naleśniki na szampanie? Musisz spróbować, a lekko buzująca resztka wina w butelce to świetna okazja do tego. Dodatek bąbelków sprawi, że, a naleśniki po usmażeniu będą delikatniejsze, a ich brzegi chrupiące. Poza tym to przecież genialne rozpoczęcie dnia po imprezowej nocy. Czasami trzeba powiedzieć „Dzień dobry!” w królewskim stylu.
Składniki na 2 porcje:
- 150 ml szampana
- 100 ml gazowanej wody mineralnej
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju roślinnego + do posmarowania patelni
- 1 łyżka cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Jajka zmiksować ze szczyptą soli na puszystą masę. Wlać olej, szampan oraz wodę mineralną i całość dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier oraz mąkę pszenną. Składniki zmiksować na gładkie ciasto.
- Mocno rozgrzaną patelnię posmarować odrobiną oleju, po czym wlać porcję ciasta, równomiernie rozprowadzając je po całej patelni. Gdy brzegi się zrumienią, naleśnik przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażać. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Fort fromage – francuska pasta serowa
Chrupiące pieczywo i ta pasta serowa – tylko tyle czasem potrzeba do szczęścia. To też doskonały sposób, by wykorzystać resztki sera, które zalegają w lodówce. Najlepiej użyć mieszanki twardych i miękkich serów, by pasta była kremowa. Uważaj jedynie na ser pleśniowy – w zbyt dużej ilości zdominuje smak pasty, a tego nie chcemy.
Ta pasta doskonale pasuje też do krakersów i świeżych warzyw – może nawet uzupełnić deskę wędlin, gdy planujesz degustację wina z przyjaciółmi. Jednym słowem, rarytas.
Składniki:
- 450 g różnego rodzaju sera (np. cheddar, parmezan, gouda, brie)
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki szampana
- 1/2 łyżki posiekanych ulubionych ziół (opcjonalnie)
- pieprz
Przygotowanie:
Z serów usunąć skórkę i pokroić je na mniejsze kawałki. Wrzucić do misy miksera. Następnie dodać ząbek czosnku, zioła (opcjonalnie) oraz szampan. Całość zmiksować na gładką masę. Pastę przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem delikatnie oprószyć pieprzem.
Szampański winegret
Sprawdzi się świetnie do każdej sałatki – szczególnie jeśli znajdują się w niej owoce sezonowe lub prażone orzechy. Lubicie rukolę z mozzarellą i truskawkami? To ten sos będzie pięknym wykończeniem. Latem bardzo często zastępujemy nim tradycyjny winegret, bo jest delikatniejszy. Zdecydowanie nieoceniony w sezonie grillowym.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżki szampana
- cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oliwę starannie wymieszać z octem oraz szampanem. Dip doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Słodki syrop do drinków i deserów
Polecamy go przygotować, szczególnie gdy zostało Ci po imprezie trochę więcej szampana. Przygotowuje się go z cukrem w proporcji 1:1. Taki syrop można przechowywać w lodówce do 6 tygodni. Jeśli dodasz do niego 30 ml wódki, wydłużysz okres przydatności do spożycia.
To doskonały dodatek nie tylko do drinków i koktajli, ale dobrze sprawdzi się w deserach, szczególnie z owocami, oraz śniadaniach na słodko – placuszki z jabłkami z syropem szampańskim będą smakować obłędnie!
Składniki:
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka szampana
Przygotowanie:
Szampan przelać do rondelka i zagotować. Wsypać cukier i podgrzewać, mieszając, aż się całkowicie rozpuści, a całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia, po czym przelać do butelki i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.
Karolina Mec