• Cannelloni z cukinii - elegancka przystawka
2025-06-27

Cannelloni z cukinii z ricottą i szpinakiem

  • 6 porcji
  • 50 minut
  • 25-30 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Elegancka przystawka w wersji bez mięsa! Te ruloniki skradną serca miłośników kuchni wegetariańskiej!

SKŁADNIKI
  • 500

    g passaty pomidorowej z czosnkiem

  • 60

    ml czerwonego wina wytrawnego

  • 80

    g szpinaku baby

  • 4

    duże cukinie

  • 450

    g świeżej ricotty

  • 1

    żółtko

  • 1

    ząbek czosnku

  • 1

    łyżeczka drobno startej skórki z cytryny

  • 2

    łyżki drobno posiekanych świeżych liści bazylii

  • 60

    g startej mozzarelli

  • 2

    łyżki drobno startego parmezanu

  • masło do smażenia

  • oliwa do formy

  • szczypta cukru

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Passatę przelać do rondelka, po czym dodać wino i całość podgrzewać, mieszając, aż sos się zagotuje. Następnie dodać bazylię i sos doprawić cukrem, solą oraz pieprzem.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 20 x 23 cm posmarować oliwą i wylać sos pomidorowy.
  3. Cukinie umyć i za pomocą obieraczki do warzyw pociąć wzdłuż na cienkie paski.
  4. Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić szpinak i przez chwilę całość podgrzewać.
  5. Ricottę przełożyć do miski. Dodać żółtko, skórkę z cytryny oraz uduszony na maśle szpinak. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać.
  6. Na blacie ułożyć 4 paski cukinii w taki sposób, aby na siebie zachodziły, po czym rozsmarować na nich ok. 2 łyżki masy serowej. Cukinie zwinąć w rulon i ułożyć na sosie. W ten sam sposób przygotować pozostałe ruloniki.
  7. Cukiniowe cannelloni posypać startą mozzarellą oraz parmezanem. Piec przez 25-30 minut.

Czytaj także! Tortilla rolls z wędzonym łososiem

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chianti Classico

To wino ma średnie taniny i wyraźną kwasowość, co sprawia, że świetnie współgra z pomidorowym sosem – podbija jego smak, nie zagłuszając delikatnego nadzienia w cukinii. Wyczujesz w nim nuty wiśni, czerwonych owoców i lekkich ziół, które łączą się z bazylią i czosnkiem w tym daniu. Dodatkowo, jego świeżość przełamuje kremową strukturę ricotty.

Dowiedz się więcej! Renesans chianti! Poznaj odmiany, których warto spróbować!

 




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.