• Steki w sosie z pieczonych warzyw
2025-06-12

Steki z sosem romesco na sherry

  • 2 porcje
  • 40 minut
  • 25-30 minut
  • z sherry

Pyszne steki na aromatycznym sosie z pieczonych warzyw. Do tego nutka sherry i otrzymaliśmy wspaniałą harmonię smaków!

SKŁADNIKI
  • 2

    steki wołowe, np. z polędwicy (po ok. 200 g)

  • 3

    dojrzałe pomidory

  • 0.5

    łyżeczki wędzonej papryki

  • 1

    czerwona papryka

  • 1

    mała główka czosnku

  • 1

    kromka chleba na zakwasie (ok. 1 cm grubości)

  • 40

    g blanszowanych migdałów

  • 2

    łyżki sherry Amontillado lub Oloroso (można też użyć octu sherry lub czerwonego octu winnego)

  • szczypta suszonych płatków chili

  • 4

    łyżki oliwy z oliwek + do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Naczynie do zapiekania wyścielić pergaminem.
  2. Główkę czosnku przeciąć na pół i każdą z nich owinąć w folię aluminiową.
  3. Pomidory przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia do zapiekania. Pomidory skropić 1 łyżką oliwy, posypać wędzoną papryką i lekko oprószyć solą.
  4. Na pomidorach ułożyć kawałki papryki i dodać zwinięty w folię czosnek. Warzywa wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut. (W połowie pieczenia paprykę obrócić, by przypiekła się z obu stron).
  5. Gdy warzywa lekko przestygną, z upieczonej papryki zdjąć skórkę.
  6. Papryki razem z pomidorami przełożyć do misy blendera. Następnie dołożyć ząbki czosnku wyciśnięte ze skórki.
  7. Patelnię posmarować odrobiną oliwy i delikatnie zrumienić na niej kromkę chleba. Gdy będzie złocista z dwóch stron, zdjąć ją, podzielić na mniejsze kawałki i dodać do misy blendera.
  8. Na suchej patelni uprażyć zbalnszowane migdały, po czym wrzucić je do pozostałych składników. Na końcu dodać sherry oraz płatki chili. Całość miksować, stopniowo dodając pozostałą oliwę (sos powinien mieć lekką teksturę – nie miksować go na gładko).
  9. Gotowy sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Steki natrzeć oliwą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  11. Patelnię z grubym dnem rozgrzać i posmarować niewielką ilością oliwy. Steki smażyć na dużym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony (średnio krwiste).
  12. Gotowe steki przełożyć na talerz, oprószyć solą i odstawić pod przykryciem na 5 minut, by mięso odpoczęło.
  13. Steki podawać z przygotowanym sosem.

Dowiedz się więcej! Jak przyrządzić idealny stek?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.