• Chutney z tamaryndowca
2025-05-13

Chutney z tamaryndowca

  • 4 porcje
  • 40 minut + oczekiwanie

Znakomity dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Spróbuj raz, a zakochasz się w tym nieoczywistym smaku!

SKŁADNIKI
  • 0.5

    szklanki tamaryndowca bez pestek

  • 0.5

    szklanki daktyli bez pestek

  • 2

    szklanki wody

  • 0.5

    szklanki cukru

  • 1

    łyżeczka mielonej kolendry

  • 0.5

    łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

  • 1

    łyżeczka chili w proszku

  • 0.5

    łyżeczki mielonego imbiru

  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondelka wrzucić tamaryndowca, daktyle oraz cukier. Składniki zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Całość gotować co najmniej 10 minut na niewielkim ogniu.
  2. Następnie dodać kolendrę, kmin, chili oraz imbir. Wymieszać i gotować ok. 2 minut.
  3. Tamaryndowiec i daktyle dobrze rozgnieść widelcem, doprawić solą, po czym odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Masę zmiksować na gładką pastę – dodatkowo można przetrzeć przez sitko, by chutney miało bardziej jednolitą konsystencję.
  5. Chutney przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowywać w lodówce.








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.