2025-05-13
Chutney z tamaryndowca
Znakomity dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Spróbuj raz, a zakochasz się w tym nieoczywistym smaku!
SKŁADNIKI
- 0.5
szklanki tamaryndowca bez pestek
- 0.5
szklanki daktyli bez pestek
- 2
szklanki wody
- 0.5
szklanki cukru
- 1
łyżeczka mielonej kolendry
- 0.5
łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1
łyżeczka chili w proszku
- 0.5
łyżeczki mielonego imbiru
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondelka wrzucić tamaryndowca, daktyle oraz cukier. Składniki zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Całość gotować co najmniej 10 minut na niewielkim ogniu.
- Następnie dodać kolendrę, kmin, chili oraz imbir. Wymieszać i gotować ok. 2 minut.
- Tamaryndowiec i daktyle dobrze rozgnieść widelcem, doprawić solą, po czym odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Masę zmiksować na gładką pastę – dodatkowo można przetrzeć przez sitko, by chutney miało bardziej jednolitą konsystencję.
- Chutney przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowywać w lodówce.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy