2025-04-30
Grillowana polędwiczka wieprzowa w boczku
Co za smak! Łapcie przepis, bo to może być prawdziwy hit z rozgrzanego rusztu!
SKŁADNIKI
- 800
g polędwiczki wieprzowej
- 50
ml whisky
- 2
łyżki sosu sojowego
- 1
łyżka płynnego miodu
- 1
łyżeczka musztardy dijon
- 1
łyżka soku z cytryny
- 2
ząbki czosnku
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- 500
g boczku w plastrach
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Whisky dokładnie wymieszać z sosem sojowym, miodem, musztardą, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oliwą z oliwek.
- Polędwiczkę oczyścić z błon i pokroić w grubsze plastry (na grubość ok. 2 palców). Mięso oprószyć solą i pieprzem, zalać marynatą i dokładnie ją wetrzeć. Następnie dokładnie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Mięso wyjąć na 30 minut przed grillowaniem z marynaty i odstawić na blacie, by nabrało temperatury pokojowej.
- Każdy kawałek polędwiczki owinąć plasterkiem boczku – mięso można dodatkowo spiąć wykałaczką, by boczek się nie rozwinął.
- Mięso grillować na średnim ogniu przez 15-25 minut, obracając co jakiś czas. Warto też obsmażyć boki, by boczek ładnie się zrumienił.
Czytaj także! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy