2025-04-17
Żeberka w cytrusowej glazurze z tequilą
Soczyste, aromatyczne, lekko karmelizowane – te żeberka to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zanurzone w marynacie z tequili, soku pomarańczowego i limonki, nabierają egzotycznego charakteru i nieprzyzwoicie pysznego smaku.
SKŁADNIKI
-
1
kg żeberek wieprzowych
-
80
ml soku pomarańczowego
-
2
limonki
-
60
ml tequili
-
2
łyżki płynnego miodu
-
3
łyżki oliwy z oliwek
-
2
łyżki sosu sojowego
-
3
ząbki czosnku
-
1
łyżeczka mielonego chili
-
sól, pieprz
-
Glazura:
-
125
ml tequili
-
125
ml soku pomarańczowego
-
60
ml soku z limonki
-
2
łyżki płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE:
- Z dwóch limonek wycisnąć sok, a z jednej zetrzeć skórkę. Żeberka opłukać – można pokroić na mniejsze porcje.
- Do miseczki wlać sok z pomarańczy i limonki. Dodać tequilę, miód, oliwę, sos sojowy, skórkę z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielone chili. Składniki dokładnie wymieszać.
- Żeberka oprószyć solą i pieprzem, a następnie zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 160ºC. Żeberka wyjąć z zalewy i owinąć w folię aluminiową. Piec przez 2–2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.
- W międzyczasie marynatę z żeberek przelać do rondelka. Następnie dodać wszystkie składniki glazury. Całość doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty sos.
- Gdy żeberka się upieką, rozchylić ostrożnie folię i posmarować je przygotowanym sosem z tequilą. Piec przez 10 minut. Następnie czynność powtórzyć i piec przez kolejne 5-10 minut, aż wierzch ładnie się skameralizuje. Resztę sosu mona podawać jako dodatek go żeberek.
Czytaj także! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
(for. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy