• Pieczone żeberka z tequilą i limonką
2025-04-17

Żeberka w cytrusowej glazurze z tequilą

  • 4 porcje
  • 40 minut + oczekiwanie
  • 2,5-3 godziny
  • na tequili

Soczyste, aromatyczne, lekko karmelizowane – te żeberka to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zanurzone w marynacie z tequili, soku pomarańczowego i limonki, nabierają egzotycznego charakteru i nieprzyzwoicie pysznego smaku.

SKŁADNIKI
  • 1

    kg żeberek wieprzowych

  • 80

    ml soku pomarańczowego

  • 2

    limonki

  • 60

    ml tequili

  • 2

    łyżki płynnego miodu

  • 3

    łyżki oliwy z oliwek

  • 2

    łyżki sosu sojowego

  • 3

    ząbki czosnku

  • 1

    łyżeczka mielonego chili

  • sól, pieprz

  • Glazura:

  • 125

    ml tequili

  • 125

    ml soku pomarańczowego

  • 60

    ml soku z limonki

  • 2

    łyżki płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z dwóch limonek wycisnąć sok, a z jednej zetrzeć skórkę. Żeberka opłukać – można pokroić na mniejsze porcje.
  2. Do miseczki wlać sok z pomarańczy i limonki. Dodać tequilę, miód, oliwę, sos sojowy, skórkę z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielone chili. Składniki dokładnie wymieszać.
  3. Żeberka oprószyć solą i pieprzem, a następnie zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 160ºC. Żeberka wyjąć z zalewy i owinąć w folię aluminiową. Piec przez 2–2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.
  5. W międzyczasie marynatę z żeberek przelać do rondelka. Następnie dodać wszystkie składniki glazury. Całość doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty sos.
  6. Gdy żeberka się upieką, rozchylić ostrożnie folię i posmarować je przygotowanym sosem z tequilą. Piec przez 10 minut. Następnie czynność powtórzyć i piec przez kolejne 5-10 minut, aż wierzch ładnie się skameralizuje. Resztę sosu mona podawać jako dodatek go żeberek.

Czytaj także! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?

(for. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.