2025-04-10
Duszona młoda kapusta na winie
Wiosną młoda kapusta króluje na polskich stołach. A dlaczego by nie dodać jej trochę elegancji, podlewając kroplą wina?
SKŁADNIKI
-
1
młoda biała kapusta
-
1
duża marchewka
-
2
łyżki masła
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
0.5
szklanki białego wytrawnego wina
-
1
łyżka przecieru pomidorowego
-
1
pęczek koperku lub kilka gałązek tymianku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kapustę dokładnie opłukać i ściągnąć wierzchnie liście. Warzywo pociąć w cienkie paski. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
- Na głębokiej patelni rozpuścić masło, po czym zeszklić na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę podsmażać.
- Do składników na patelni dołożyć kapustę z marchewką. Całość posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Następnie do kapusty dodać koncentrat pomidorowy oraz białe wino i składniki połączyć. Dusić na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, aż płyn odparuje. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z posiekanym koperkiem lub listkami tymianku.
(fot. depositphotos)
- Do kapusty pod koniec gotowania można dodać 100 g śmietany 30% i jeszcze przez chwilę dusić, by całość nieco zgęstniała. Kapusta będzie wtedy miała bardziej kremową konsystencję. Idealna wersja na grzanki!
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy