2025-02-10
Czekoladowy deser z karmelowym sosem whiskey i bitą śmietaną
Zupełnie nowy wymiar hedonizmu! Na chwilę zapominamy o kaloriach, bo ten deser zdecydowanie jest wart grzechu.
SKŁADNIKI
- Mus czekoladowy: 
- 180g ciemnej czekolady 
- 1łyżeczka ekstraktu waniliowego 
- 80ml wody 
- 3łyżki likieru irish cream 
- 4łyżeczki cukru 
- 2białka 
- Sos karmelowy: 
- 0.5szklanki cukru 
- 60ml wody 
- 3łyżki masła 
- 2łyżki śmietany 30% 
- 2łyżki irlandzkiej whiskey 
- sól morska 
- Bita śmietana: 
- 0.5szklanki schłodzonej śmietany 30% 
- 1łyżka cukru pudru 
- 1łyżka irlandzkiej whiskey 
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować mus: 80 ml wody zagotować, po czym dodać likier oraz cukier i podgrzewać, aż się on rozpuści.
- Do misy blendera wrzucić posiekaną czekoladę oraz dodać ekstrakt waniliowy. Składniki zalać gorącą mieszanką wody z cukrem. Całość zmiksować na gładką masę.
- Do zawartości blendera dołożyć 2 białka i składniki miksować przez 1 minutę. Mus przełożyć do 4 dużych szklanek lub pucharków i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Przygotować sos karmelowy: do rondelka wsypać cukier i zalać równomiernie wodą. Podgrzewać na średnio wysokim ogniu bez mieszania przez 5-8 minut (w razie potrzeby można delikatnie poruszyć rondlem). Gdy mieszanka nabierze głębokiego bursztynowego koloru, naczynie zdjąć z palnika.
- Do gorącego karmelu dodać pokrojone masło i dokładnie połączyć. Następnie, mieszając, stopniowo dodawać śmietanę oraz whiskey. Na końcu dodać sól morską do smaku. Karmel przelać do szczelnie zamykanego pojemnika. Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.
- Schłodzoną śmietanę ubić za pomocą miksera na wysokich obrotach. Gdy zacznie gęstnieć, wsypać cukier. Ucierać, aż powstanie gęsta piana. Pod koniec dodać whiskey.
- Szklanki z musem czekoladowym wyjąć z lodówki. Na każdym rozprowadzić 1-2 łyżki sosu karmelowego. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Całość można jeszcze polać odrobiną karmelu.
Sprawdź także: Karmelowo-rumowy sos do deserów
(fot. depositphotos)
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy











 
            