• pieczeń wołowa w sosie na czerwonym winie
2025-01-17

Pieczeń wołowa w korzennym sosie na winie

  • 6 porcji
  • 50 minut
  • 135-170 minut
  • z winem

Pieczeń wołowa to klasyka w naszej kuchni. Jednak teraz doprawiamy ją nutką ciastek korzennych i wina.

SKŁADNIKI
  • 2.5

    szklanki wytrawnego czerwonego wina

  • 2

    kg karkówki wołowej

  • 1

    szklanka czerwonego octu winnego

  • 1

    szklanka wody

  • 1

    łyżka soli + do smaku

  • 1

    łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • 1

    łyżeczka jasnego brązowego cukru

  • 1

    średnia żółta cebula

  • 1

    średnia marchewka

  • 1

    średnia łodyga selera

  • 8

    suszonych jagód jałowca

  • 6

    goździków

  • 2

    świeże liście laurowe

  • 2

    gałązki tymianku

  • 1

    gałązka rozmarynu

  • 3

    łyżki oleju rzepakowego

  • 40

    g pokruszonych ciastek imbirowych

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę oraz marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Seler pociąć na niewielkie kawałki. Warzywa przełożyć do rondelka, po czym wlać wino, ocet oraz wodę i wsypać 1 łyżkę soli, cukier, jagody jałowca, ziarna pieprzu, goździki, liście laurowe, tymianek oraz rozmaryn. Składniki zagotować na większym ogniu, po czym odstawić do ostygnięcia na pół godziny.
  2. Mięso zanurzyć w przygotowanej marynacie, szczelnie zakryć i wstawić do lodówki na 3 dni.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Na żeliwnej patelni rozgrzać olej, po czym włożyć mięso i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 15-20 minut, obracając je od czasu do czasu. Przełożyć na talerz .
  4. Na patelnię po pieczeniu mięsa wlać marynatę i doprowadzić ją do wrzenia na średnim ogniu, zeskrobując przyrumienione kawałki z dna naczynia. Następnie z powrotem włożyć mięso i całość piec pod przykryciem przez 2-2,5 godziny w temp. 150°C.
  5. Gotowe mięso ostrożnie przełożyć na talerz. Sos przecedzić, po czym ponownie wlać do garnka i podgrzewać przez kilka minut, aż się trochę zredukuje. Wmieszać pierniczki, aż się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Sos ponownie przecedzić przez drobne sitko. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Mięso pokroić w poprzek włókien w plastry o grubości około 1,5 cm. Podawać z przygotowanym sosem.

Sprawdź też! Najlepsze czerwone wino do gotowania. Nasze TOP 10!

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Merlot

Ta pieczeń wołowa to danie, które aż prosi się o wino pełne charakteru, głębi i ciepłych nut. Merlot będzie idealnym wyborem. Jego nuty dojrzałych owoców (śliwki, wiśni) oraz delikatna korzenność wspaniale zagrają z sosem na winie.

Dowiedz się więcej! Merlot wychodzi z cienia! To wino, którego nie należy lekceważyć!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.