• Pieczone pałki kurczaka z nutą czerwonego wina
2025-01-07

Pałki kurczaka w sosie bbq na czerwonym winie

  • 12 porcji
  • 25 minut
  • 55 minut
  • na winie

Niby sos BBQ, ale w zupełnie nowym wydaniu – tu króluje czerwone wytrawne wino, które dodaje elegancji i sprawia, że kurczak smakuje spektakularnie!

SKŁADNIKI
  • 12

    udek kurczaka

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • 2

    szalotki

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    szklanka keczupu

  • 1

    szklanka czerwonego wina wytrawnego

  • 2

    łyżki jasnego brązowego cukru

  • 1

    łyżka ostrego sosu chili

  • 1

    łyżka musztardy dijon

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szalotki obrać i drobno posiekać, po czym zeszklić na dobrze rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać, by uwolnił aromat.
  2. Do szalotki dodać keczup, wino, ostry sos, cukier oraz musztardę. Całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
  3. Zmniejszyć ogień i sos podgrzewać ok. 15 minut, często mieszając, aż zgęstnieje. Na końcu go przestudzić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Dużą blachę wyścielić papierem do pieczenia.
  5. Pałki kurczaka osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem i ułożyć na blaszce. Piec ok. 15 minut, aż skórka lekko się zarumieni.
  6. Kurczaka posmarować odrobiną przygotowanego sosu na winie i piec kolejne 40 minut. W trakcie pieczenia pałki przewracać na drugą stronę co 10 minut i smarować sosem.

Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Pinot noir

Pinot noir charakteryzuje się przyjemną kwasowością, która świetnie balansuje słodycz keczupu i brązowego cukru w sosie. W rezultacie sos staje się bardziej złożony, z wyważonymi nutami słodkimi, kwaśnymi i pikantnymi.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.