• Eklerki z włoskich biszkoptów z kremem czekoladowym
2024-10-02

Błyskawiczne „eklerki” z kremem czekoladowym na bourbonie

  • 10 porcji
  • 20 minut
  • z bourbonem

Deser idealny dla… leniwych łasuchów. Wystarczy kilka chwil i już małe dzieła sztuki są gotowe, by cieszyć się ich smakiem.

SKŁADNIKI
  • 20

    podłużnych biszkoptów Savoiardi (jak do tiramisu)

  • 120

    g schłodzonej śmietany 36%

  • 200

    g schłodzonego serka mascarpone

  • 4

    łyżeczki cukru pudru

  • 1

    łyżka bourbona

  • 75

    g czekolady deserowej lub gorzkiej

  • 1

    łyżeczka masła

  • borówki amerykańskie do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Na koniec wmieszać bourbon.
  2. Schłodzoną śmietanę i mascarpone utrzeć z cukrem na gęstą masę, po czym dodać 2/3 rozpuszczonej czekolady. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
  3. Na 10 biszkoptach wycisnąć krem czekoladowy, po czym przykryć pozostałymi ciastkami. Wierzch udekorować resztą roztopionej czekolady oraz borówkami. Przechowywać w lodówce.

Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą

(fot. depositphotos)





Tagi bourbon, deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.