• Kluski ze szpinakiem i ricottą z sosem na bazie wódki
2024-09-26

Malfatti ze szpinakiem

  • 2 porcje
  • 40 minut
  • 15 minut
  • na wódce

To włoskie kluseczki, których nazwa dosłownie oznacza „źle zrobione” lub „krzywo uformowane”. Ich nieregularny kształt stanowi część uroku tego dania.

Kluseczki te przypominają gnocchi, ale są lżejsze i często podawane z sosem maślanym, szałwiowym lub pomidorowym.

SKŁADNIKI
  • 100

    g świeżego szpinaku

  • 250

    g sera ricotta

  • 1

    szalotka

  • 60

    g startego parmezanu

  • 100

    g mąki pszennej

  • 1

    jajko

  • 1

    żółtko

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • oliwa do smażenia

  • Sos pomidorowy:

  • 400

    ml passaty pomidorowej

  • 2

    ząbki czosnku

  • 40

    ml wódki

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • szczypta cukru

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szpinak dobrze opłukać, osuszyć i posiekać. Szalotkę obrać i pokroić w małą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić na niej szalotkę. Następnie dołożyć szpinak i dusić ok. 2 minut, aż zmięknie. Na końcu odcisnąć na sitku z nadmiaru płynu.
  3. Szpinak z szalotką przełożyć do miseczki. Dodać ricottę, starty parmezan, jajko oraz żółtko. Składniki wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Do składników w miseczce stopniowo dosypywać mąkę, wyrabiając ręką gładkie, luźne ciasto.
  5. W garnku zagotować osoloną wodę. Zwilżoną łyżką nabierać porcje ciasta, formując podłużne kluski, i wkładać do wrzątku. Gotować przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
  6. Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 30 sekund. Następnie dodać passatę i doprowadzić do wrzenia.
  7. Do sosu wlać wódkę i podgrzewać na dużym ogniu ok. 3 minuty. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
  8. Do naczynia żaroodpornego wlać przygotowany sos. Na wierzchu ułożyć kluseczki. Całość zapiekać ok. 15 minut w temp. 180°C. Danie można podawać posypane startym parmezanem.

Sprawdź też! Włoskie afrodyzjaki! Odkryj ich moc we własnej kuchni

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.