2024-09-26
Malfatti ze szpinakiem
To włoskie kluseczki, których nazwa dosłownie oznacza „źle zrobione” lub „krzywo uformowane”. Ich nieregularny kształt stanowi część uroku tego dania.
Kluseczki te przypominają gnocchi, ale są lżejsze i często podawane z sosem maślanym, szałwiowym lub pomidorowym.
SKŁADNIKI
-
100
g świeżego szpinaku
-
250
g sera ricotta
-
1
szalotka
-
60
g startego parmezanu
-
100
g mąki pszennej
-
1
jajko
-
1
żółtko
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
oliwa do smażenia
-
Sos pomidorowy:
-
400
ml passaty pomidorowej
-
2
ząbki czosnku
-
40
ml wódki
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
szczypta cukru
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Szpinak dobrze opłukać, osuszyć i posiekać. Szalotkę obrać i pokroić w małą kostkę.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić na niej szalotkę. Następnie dołożyć szpinak i dusić ok. 2 minut, aż zmięknie. Na końcu odcisnąć na sitku z nadmiaru płynu.
- Szpinak z szalotką przełożyć do miseczki. Dodać ricottę, starty parmezan, jajko oraz żółtko. Składniki wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Do składników w miseczce stopniowo dosypywać mąkę, wyrabiając ręką gładkie, luźne ciasto.
- W garnku zagotować osoloną wodę. Zwilżoną łyżką nabierać porcje ciasta, formując podłużne kluski, i wkładać do wrzątku. Gotować przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
- Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 30 sekund. Następnie dodać passatę i doprowadzić do wrzenia.
- Do sosu wlać wódkę i podgrzewać na dużym ogniu ok. 3 minuty. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
- Do naczynia żaroodpornego wlać przygotowany sos. Na wierzchu ułożyć kluseczki. Całość zapiekać ok. 15 minut w temp. 180°C. Danie można podawać posypane startym parmezanem.
Sprawdź też! Włoskie afrodyzjaki! Odkryj ich moc we własnej kuchni
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy