2024-09-20
Minitarty z kremem pomarańczowym na likierze
Delikatne, kruche ciasto wypełnione aksamitnym kremem o cytrusowej świeżości i subtelnym aromacie likieru to prawdziwa uczta dla zmysłów.
SKŁADNIKI
-
Kruche ciasto:
-
130
g schłodzonego masła
-
200
g mąki pszennej
-
2
łyżki mleka
-
1
żółtko
-
Krem pomarańczowy:
-
2
jajka
-
120
g śmietany 30%
-
100
g masła
-
150
ml soku pomarańczowego
-
50
ml likieru pomarańczowego
-
70
g cukru pudru
-
Opcjonalnie:
-
1
pomarańcza
-
2
łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować ciasto: masło pokroić w kostkę, posypać mąką i przez chwilę rozgniatać widelcem. Dodać mleko oraz żółtko i całość energicznie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na płat o grubości ok. 0,5 cm i wykroić z nich krążki o średnicy małych form do tartaletek. Następnie foremki wylepić ciastem.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 160ºC. Spody piec przez 20 minut.
- Przygotować krem: masło roztopić i lekko ostudzić, po czym połączyć ze śmietaną, jajkami, sokiem, likierem oraz cukrem pudrem. Całość przez chwilę podgrzewać, aż zgęstnieje.
- Masę przelać do podpieczonych spodów. Na środku można ułożyć po 1 plasterku pomarańczy i oprószyć go cukrem. Minitarty wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 180ºC. Gotowe łakocie odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy