2024-09-06
Faszerowane bataty z chorizo i wódką
Idealne na wieczór we dwoje lub kolację z przyjaciółmi – zaskakują smakiem i prostotą wykonania!
SKŁADNIKI
-
2
duże bataty
-
100
g chorizo
-
25
ml wódki
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
1
mała cebula
-
2
ząbki czosnku
-
50
g śmietany 30%
-
posiekany szczypiorek do podania
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Bataty dokładnie umyć i nakłuć widelcem. Następnie ułożyć je na blaszce, skropić połową oliwy i piec ok. 1 godzinę, aż będą miękkie.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na pozostałej oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Cebulę i czosnek przełożyć do miseczki.
- Upieczone bataty lekko przestudzić, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ. Następnie wrzucić do niego cebulę z czosnkiem i zmiksować na purée . Dodać wódkę, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Wydrążone połówki ziemniaków wypełnić przygotowanym farszem. Chorizo pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Bataty wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 10-20 minut, by kiełbasa ładnie się zrumieniła.
- Faszerowane bataty podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.
Sprawdź też przepis na Krem z batatów na bourbonie
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy