• faszerowane słodkie ziemniaki z nutą wódki
2024-09-06

Faszerowane bataty z chorizo i wódką

  • 4 porcje
  • 30 minut
  • 70-80 minut
  • z wódką

Idealne na wieczór we dwoje lub kolację z przyjaciółmi – zaskakują smakiem i prostotą wykonania!

SKŁADNIKI
  • 2

    duże bataty

  • 100

    g chorizo

  • 25

    ml wódki

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    mała cebula

  • 2

    ząbki czosnku

  • 50

    g śmietany 30%

  • posiekany szczypiorek do podania

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Bataty dokładnie umyć i nakłuć widelcem. Następnie ułożyć je na blaszce, skropić połową oliwy i piec ok. 1 godzinę, aż będą miękkie.
  2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na pozostałej oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Cebulę i czosnek przełożyć do miseczki.
  3. Upieczone bataty lekko przestudzić, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ. Następnie wrzucić do niego cebulę z czosnkiem i zmiksować na purée . Dodać wódkę, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
  4. Wydrążone połówki ziemniaków wypełnić przygotowanym farszem. Chorizo pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Bataty wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 10-20 minut, by kiełbasa ładnie się zrumieniła.
  5. Faszerowane bataty podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.

Sprawdź też przepis na Krem z batatów na bourbonie

(fot. depositphotos)





Tagi wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.