2024-06-11
Pieczony grejpfrut z białym porto
To prosta kombinacja trzech składników, która osłodzi chwile we dwoje. To nie musi być tylko deser. Pieczony grejpfrut można także podawać jako oryginalny dodatek do brunchu lub śniadania.
SKŁADNIKI
-
1
grejpfrut
-
2
łyżki białego porto
-
30
g cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Grejpfrut dokładnie opłukać i osuszyć, po czym przeciąć na pół. Następnie odciąć końce obu połówek, by można było je postawić (należy uważać, aby nie przeciąć miąższu, a jedynie skórkę).
- Miąższ grejpfruta delikatnie nakłuć widelcem, po czym połówki odwrócić do góry dnem nad miseczką, by ściekło trochę soku.
- Do każdej połówki delikatnie wlewać po 1 łyżce porto – należy to robić powoli, by owoc wchłonął alkohol.
- Każdą połówkę grejpfruta równomiernie posypać cukrem i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika na 3-5 minut – wyjąć, gdy cukier się skarmelizuje.
Sprawdź też! Porto – wino, które zaskakuje
(fot. depositphotos)
- Porto można z powodzeniem zastąpić likierem brzoskwiniowym. Spróbuj i wybierz swoją ulubioną wersję.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy