• piersi kaczki z nutą malin i whisky. pomysł na romantyczną kolację
2024-05-15

Piersi kaczki w glazurze malinowej na whisky

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na whisky

Oto bardziej romantyczna wersja przepisu na piersi kaczki. Malina i whisky dodają jej wyrafinowanego i eleganckiego smaku, który może umilić Wam wieczór we dwoje.

SKŁADNIKI
  • 2

    piersi kaczki

  • 60

    g malin (świeżych lub mrożonych)

  • 3

    łyżki whisky o owocowym profilu

  • 2

    łyżki miodu

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Maliny opłukać i wrzucić do rondelka. Dodać whisky, miód oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut do zgęstnienia.
  2. Piersi kaczki osuszyć i skórę naciąć w kratkę. Mięso ułożyć skórą do dołu na suchej patelni z grubym dnem i postawić na średnim ogniu. Smażyć przez kilka minut, aż większość tłuszczu się wytopi, a skórka zrobi się chrupiąca.
  3. Z patelni odlać cały tłuszcz, po czym piersi kaczki obrócić na drugą stronę i posmarować grubą warstwą glazury malinowej na whisky. Smażyć jeszcze przez 3-5 minut.
  4. Mięso wyjąć na talerz i odstawić na 5 minut, po czym pokroić w plasterki. Podawać z sezonowymi dodatkami, np. pieczonymi szparagami.

Sprawdź też! Gotowanie z whisky – świetny pomysł czy zwykłe marnotrawstwo?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.