2024-05-15
Piersi kaczki w glazurze malinowej na whisky
Oto bardziej romantyczna wersja przepisu na piersi kaczki. Malina i whisky dodają jej wyrafinowanego i eleganckiego smaku, który może umilić Wam wieczór we dwoje.
SKŁADNIKI
-
2
piersi kaczki
-
60
g malin (świeżych lub mrożonych)
-
3
łyżki whisky o owocowym profilu
-
2
łyżki miodu
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Maliny opłukać i wrzucić do rondelka. Dodać whisky, miód oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut do zgęstnienia.
- Piersi kaczki osuszyć i skórę naciąć w kratkę. Mięso ułożyć skórą do dołu na suchej patelni z grubym dnem i postawić na średnim ogniu. Smażyć przez kilka minut, aż większość tłuszczu się wytopi, a skórka zrobi się chrupiąca.
- Z patelni odlać cały tłuszcz, po czym piersi kaczki obrócić na drugą stronę i posmarować grubą warstwą glazury malinowej na whisky. Smażyć jeszcze przez 3-5 minut.
- Mięso wyjąć na talerz i odstawić na 5 minut, po czym pokroić w plasterki. Podawać z sezonowymi dodatkami, np. pieczonymi szparagami.
Sprawdź też! Gotowanie z whisky – świetny pomysł czy zwykłe marnotrawstwo?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy