2024-05-08
Francuska „zapiekanka” z porem na cydrze
Udka z kurczaka powoli duszone w cydrze z porem. To danie nakarmi Waszą duszę!
SKŁADNIKI
-
1
kg udek kurczaka
-
2
łyżki oleju
-
4
szalotki
-
1
łodyga selera naciowego
-
1
por
-
5
gałązek tymianku
-
2
ząbki czosnku
-
100
g wędzonego boczku
-
2
łyżki brandy lub whisky
-
2
łyżki mąki pszennej
-
90
ml bulionu drobiowego
-
1.5
szklanki wytrawnego cydru jabłkowego
-
0.5
szklanki śmietany 30%
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotkę drobno posiekać. Por umyć i pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm. Seler naciowy pociąć w plasterki.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Boczek pokroić w małą kostkę i zrumienić na suchej patelni.
- Udka osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć solą oraz pieprzem, po czym zrumienić na oleju na patelni. Mięso zdjąć z patelni.
- Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić pokrojone szalotki oraz seler naciowy. Smażyć przez kilka minut, aż zmiękną. Następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
- Składniki podlać brandy lub whisky i wymieszać, zeskrobując dno patelni drewnianą szpatułką. Podgrzewać, aż alkohol odparuje.
- Zawartość patelni oprószyć mąką i dokładnie połączyć, po czym całość zalać bulionem i mieszać, aż powstanie gęsty sos. Następnie wlać cydr i dokładnie wymieszać.
- Sos przelać do naczynia żaroodpornego i włożyć do niego usmażone wcześniej udka oraz boczek. Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem ok. 30 minut.
- Po tym czasie naczynie odkryć i kurczaka piec przez kolejne 30 minut. Następnie wmieszać śmietanę 30% , a na wierzchu ułożyć kawałki pora oraz gałązki tymianku. Piec jeszcze 20 minut (bez przykrycia). Danie można podawać z pieczonymi ziemniakami lub usmażonymi cząstkami jabłek.
Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy