2022-06-17
Crunchy chicken
Kąski kurczaka marynowane w musztardzie i obtoczone w kukurydzianej panierce. Palce lizać!
SKŁADNIKI
-
4
filety z kurczaka
-
2
jajka
-
0.5
szklanki mąki pszennej
-
1
szklanka płatków kukurydzianych
-
2
łyżeczki musztardy sarepskiej
-
1
łyżka oliwy z chili
-
1
łyżeczka czosnku granulowanego
-
1
łyżeczka ostrej papryki w proszku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso dokładnie opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym lekko rozbić i pociąć w paski.
- W misce wymieszać musztardę, oliwę, czosnek oraz paprykę w proszku. Dodać po szczypcie soli i pieprzu. Dołożyć kawałki mięsa i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 170ºC. Do miseczki wbić jajko i rozkłócić z odrobiną wody widelcem. Do dwóch osobnych naczyń wsypać mąkę i płatki kukurydziane.
- Kawałki kurczaka obtaczać kolejno w mące, jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Nuggetsy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 35-45 minut (w zależności od wielkości kawałków). Podawać na ciepło z keczupem lub ulubionym dipem.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy