2024-05-22
Brzoskwinie z glazurą na bourbonie
Latem na ruszcie, w chłodnie dni na patelni grillowej – te brzoskwinie osłodzą Ci życie niezależnie od pogody!
SKŁADNIKI
-
60
ml bourbona
-
100
g miękkiego masła
-
1
szklanka brązowego cukru
-
1
cytryna
-
0.5
szklanki wody
-
4
dojrzałe brzoskwinie
-
lody waniliowe lub sorbet cytryny do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Do małego rondelka wlać bourbon, po czym dodać masło, cukier, wodę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny.
- Całość podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zostawić na ogniu na 5 minut.
- Brzoskwinie opłukać i osuszyć, po czym przekroić na połówki. Każdą z nich posmarować za pomocą pędzelka kuchennego przygotowanym syropem na bourbonie. Odstawić na 30 minut.
- Połówki owoców ułożyć na tacce na ruszcie lub na patelni grillowej rozcięciem do dołu. Smażyć przez 2-3 minuty, aż wierzch się skarmelizuje.
- Brzoskwinie odwrócić na drugą stronę i grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Owoce podawać z lodami. Można je także serwować np. sosem karmelowym lub czekoladowym.
Sprawdź też! Karmelowo-rumowy sos do deserów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy