Foodpairing
12 wskazówek, które pomogą Ci dobrać dobre wino do jedzenia
Gdy mówimy o foodpairingu, wiele osób może mieć przed oczami obraz skomplikowanych reguł i zasad. Można się w tym pogubić i poczuć nieswojo. Jednak prawdziwa przyjemność z degustacji wina i jedzenia nie musi być ograniczona przez rygorystyczne wytyczne. W istocie jest to sztuka, która pozwala na eksperymentowanie i odkrywanie nowych smaków.
Oczywiście niektórych połączeń generalnie należy unikać, jak cierpkie czerwone wina obok karczochów lub szparagów, ale takich przypadków jest niewiele. Istnieje za to szereg praktycznych wskazówek, które pomogą Ci zawsze dopasować dobre wino do potrawy i podejmować przy stole decyzje jak profesjonalista. Oto krótki przewodnik, który pomoże Ci stać się biegłym w sztuce foodpairingu.
- Sprawdź też! Dobieranie wina do trudnych składników
1. Pinot Noir + ziemiste nuty
Pinot noir, z jego subtelnym ciałem i charakterystycznymi nutami, jest doskonałym towarzyszem dla potraw o bogatym, ziemistym charakterze. Mowa tu głównie o grzybach, ale i też warzywach korzeniowych oraz strączkowych, jak soczewica. Nieźle sprawdzi się również z gryczanymi dodatkami.
2. Chardonnay + tłuste ryby
Krągła, jedwabista struktura tego wina doskonale odnajduje się w towarzystwie solidnych ryb lub owoców morza w bogatym sosie. Tatar z tuńczyka na pewno zyska nowy wymiar smaku dzięki połączeniu z chardonnay właśnie.
Odmiany wina z Kalifornii, Chile lub Australii, dzięki swojej strukturze i aromatom, potrafią podnieść smak rybnych potraw na wyższy poziom.
- Sprawdź też! Chardonnay – niesamowite wino o różnych obliczach
3. Wina musujące + słone przekąski
Spróbuj szampana lub cavy z czymś tak prostym jak chipsy ziemniaczane, a zaskoczysz się, jak dobrze te smaki się łączą. Musująca struktura rewelacyjnie przełamuje bogactwo i tłustość słonych przekąsek. Przy okazji sól podkreśla orzeźwiający charakter musującego wina, tworząc zestawienie, które zachwyca swoją prostotą i elegancją.
4. Cabernet sauvignon + czerwone mięso
Wybór cabernet sauvignon do steku to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Mocne taniny tego czerwonego wina doskonale przecinają tłuszcz i białko w mięsie, tworząc zbalansowane doznania kulinarne. Cabernet z Kalifornii lub Bordeaux to wina, które mają w sobie siłę, aby stać się doskonałym uzupełnieniem bogatych, mięsnych dań z wołowiny lub jagnięciny.
- Sprawdź też! Jakie wino podawać do steków?
5. Wytrawne rosé + dania z serem
Niektóre sery lepiej smakują z białym winem, a niektóre pasują do czerwonego. Niemal wszystkie jednak dobrze komponują się z wytrawnym rosé, które ma kwasowość białego wina i owocowy charakter czerwonego.
Niezależnie od tego, czy jest to zapiekany makaron z serem, czy prosta sałatka z kawałkami sera, wino różowe doda posiłkowi lekkości.
6. Sauvignon blanc + ziołowe dressingi
Sauvignon blanc, z jego żywą kwasowością i świeżością, jest doskonałym wyborem do dań z winegretem lub sosami ziołowymi. To idealne towarzystwo dla sałatek z owocami morza lub kozim serem, ryb pieczonych lub smażonych.
7. Pinot grigio + delikatne ryby
Lekkie i delikatne białe wina, takie jak pinot grigio, są doskonałym towarzyszem dla subtelnych dań rybnych. Ich delikatność i świeżość podkreślają naturalny smak ryby, nie przytłaczając go. To połączenie, które pozwala obu składnikom świecić pełnym blaskiem, tworząc harmonijną całość.
8. Melbec + BBQ
Malbec to wino, które jest stworzone do grilla. Jego pełne ciało i bogate nuty owocowe świetnie komponują się z intensywnymi smakami potraw z rusztu, szczególnie tych w słodko-pikantnych sosach BBQ. To wszechstronne wino, można je podawać do żeberek, jak i pieczonej kiełbaski. Jednak kluczem jest zachowanie równowagi – sos BBQ nie powinien być zbyt słodki, aby nie przytłoczyć owocowego charakteru malbeca.
- Sprawdź też! Wino na grilla! Najlepsze wina do dań z rusztu
9. Grüner veltliner + świeże zioła
Austriacki grüner veltliner, z jego cytrusowymi i kwiatowymi aromatami, jest idealnym wyborem do dań z dużą ilością świeżych ziół. Lekkość i świeżość wina doskonale uzupełniają zielone, żywe smaki, jakie oferują warzywa i zioła, tworząc orzeźwiające i pobudzające apetyt połączenie.
10. Moscato d’Asti + owocowe desery
Słodkie, musujące moscato d’Asti to idealny partner dla deserów na owocach. Jego delikatna słodycz i orzeźwiające musowanie podkreślą smak świeżych owoców, jednocześnie ich nie przytłaczając. Tarta z gruszką czy prosta sałatka owocowa nabierają nowego wymiaru, kiedy są podane z kieliszkiem tego lekkiego wina.
- Sprawdź też! Czym jest wino Asti i dlaczego musisz go spróbować?
11. Zinfandel + pasztety
Owocowy charakter i pikantne nuty zinfandela doskonale równoważą bogactwo i głębię smaku pasztetów, dodając całości lekkości i nowej jakości. Świetnie też smakuje z musem z wątróbki lub terriną.
To wino jest również dobrym wyborem do mięs w sosach i potraw z grilla, gdzie jego charakterystyczne pikantne nuty mogą w pełni rozkwitnąć.
12. Riesling + dania pikantne
Pikantne potrawy to wyzwanie dla każdego sommeliera. Tu na scenę wkracza riesling – szczególnie w wersji półsłodkiej. Jego delikatna słodycz doskonale równoważy ostrość, tworząc połączenie, które jest zarówno odświeżające, jak i zaskakujące. Pikantne sałatki, dania z azjatyckim akcentem czy słodko-pikantne przekąski znajdą w półsłodkim rieslingu idealnego partnera!
- Sprawdź też! Riesling. Wino królów. Król wśród wina
Mamy nadzieję, że nasze wskazówki Cię zainspirują, ale pamiętaj, że najlepszym przewodnikiem jest Twój własny gust i intuicja. Świat win i potraw jest pełen możliwości, a odkrywanie go to przygoda, która nigdy się nie kończy.
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz kolację dla bliskich, czy eksplorujesz nowe smaki samotnie, każdy posiłek jest okazją do celebracji. Niech Twoja kuchnia stanie się miejscem, gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością, a sztywne reguły ustępują miejsca twórczej swobodzie.
Zuza Milewska
(fot. depositphotos)