2025-04-25
Sałatka z cytrusami i dressingiem na ginie
Uwaga, rewolucja na talerzu! Pyszna i pożywna sałatka z grejpfrutem oraz pomarańczą doprawiona nutką ginu.
SKŁADNIKI
- 300
g mieszanki sałat
 - 1
mały grejpfrut
 - 1
pomarańcza
 - 0.5
małej czerwonej cebuli
 - 100
g pestek dyni
 - 100
g sera pleśniowego (opcjonalnie)
 Dressing:
- 60
ml oliwy z oliwek
 - 2
łyżki soku z cytryny
 - 2
łyżki soku pomarańczowego
 - 2
łyżki ginu
 - 1
łyżeczka musztardy
 - 1
łyżeczka miodu
 sól morska, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia.
 - Mieszankę sałat opłukać i dobrze osuszyć, po czym rozłożyć na talerzach.
 - Grejpfrut i pomarańczę obrać, dokładnie usuwając białą błonę. Owoce pokroić w plastry lub podzielić na cząstki, a następnie ułożyć na sałacie. Całość skropić dressingiem ginowym.
 - Cebulę pokroić w piórka lub posiekać i ułożyć na sałacie.
 - Pestki dyni uprażyć na patelni i posypać nimi sałatkę. Na wierzchu można opcjonalnie wyłożyć pokruszony ser pleśniowy. Dodawać od razu po przygotowaniu. W razie potrzeby oprószyć solą i pieprzem.
 
Sprawdź też! 5 mitów o ginie, o których musisz natychmiast zapomnieć!
(fot. depositphotos)
 
 
- Do sałatki można również dodać plastry kiwi oraz kawałki awokado, które sprawią, że przekąska będzie bardziej sycąca.
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy




