Akademia
10 najpopularniejszych błędów związanych z winem. Przestań je popełniać!
Bez osądów. Nikt nie jest alfą i omegą. Łatwo jest popełnić proste błędy podczas przechowywania lub serwowania wina. W tym artykule chcemy zwrócić uwagę na te, które najczęściej zdarzają się statystycznemu miłośnikowi wina.
Nie stresuj się, tych błędów można bardzo łatwo uniknąć. Oto przewodnik, który ułatwi Ci życie!
Wkładanie łyżki do szampana
Panuje powszechne przekonanie, że trzonek metalowej łyżki włożony do butelki z winem musującym powstrzyma ulatnianie się bąbelków. Prawda jest taka, że jednak lepiej zostawić wino w świętym spokoju. To, co rozprasza bąbelki, to właśnie łyżka stukająca o ścianki butelki. Zamiast tego utrzymuj szampana w niskiej temperaturze, co spowolni ulatnianie się bąbelków. Butelkę możesz też ponownie zakorkować.
Wkładanie najpierw lodu do wiaderka na wino
Co to za różnica, co jest pierwsze? Ano jest. Jeśli włożysz butelkę do lodu, to najpewniej będzie bardziej na nim leżała niż będzie nim przykryta, a wtedy niewiele schłodzi nasze wino, szczególnie gdy jest w temperaturze pokojowej. Najpierw włóż butelkę, a później uzupełnij wiaderko lodem i wodą.
Mimo wszystko przed podaniem wino warto na chwilę zanurzyć w lodowatej wodzie lub wstawić do lodówki na kilka minut.
Picie wina z korkiem w butelce
Korki czasami się łamią – tak bywa. Warto zachować spokój i pozostałą część korka spróbować wyciągnąć jeszcze raz korkociągiem. Jeśli to się nie uda i korekt trafi do butelki lub będziesz zmuszony go tam wepchnąć, weź sitko i gazę, po czym przecedź wino do czystego dzbanka. Gotowe! Zdekantowałeś wino, a przy okazji pozbyłeś się pokruszonych części korka.
Zamawianie dobrego wina w samolocie
Na dużej wysokości Twoje zmysły są nieco przytępione – m.in. zatykają się uszy, co wpływa na zatoki, ograniczając znacznie odczuwanie aromatów i smaków. Jeśli masz naprawdę dużą ochotę na kieliszek wina podczas lotu, wybierz coś bardziej wyrazistego i intensywnego, np. sauvignon blanc.
Przeświadczenie, że za wysoką ceną zawsze stoi wysoka jakość
Jeśli wydajemy więcej na butelkę wina, uważamy to za mniej ryzykowne, ponieważ wyższa cena kojarzy nam się z jakością. Wydaje nam się, że drogie wino bardziej jest złożone ze względu na długotrwałe dojrzewanie w dębowej beczce lub na osadzie drożdżowym.
Nic bardziej mylnego, bo nie wszystkie wspaniałe wina mają wysoką cenę. Warto zwrócić uwagę na półki z tańszymi butelkami. Tam też są ukryte perełki.
Kierowanie się modą przy wyborze wina
To, że obecnie modne jest picie win sycylijskich, burgundzkich lub barolo, nie oznacza, że są one skrojone na Twoje podniebienie. Poza tym, gdy wina stają się modne, ich cena zaczyna wzrastać, często nawet nieproporcjonalnie do jakości.
Poświęcanie zbyt dużej uwagi określonym regionom, takim jak Francja, sprawi, że najpewniej przegapisz perełki z mniej popularnych regionów winiarskich.
- Sprawdź! Pokochaj wina węgierskie
Picie wina w nieodpowiedniej temperaturze
Często nowicjusze popełniają błąd, pijąc białe wino o wiele za zimne, a czerwone wino niewystarczająco schłodzone. Dlaczego to taki problem? Zbyt niska temperatura stłumi aromaty i smaki. Dotyczy to w szczególności bardzo owocowych, wręcz perfumowanych białych win, jak riesling, gewürztraminer lub torrontés.
W przypadku wina czerwonego temperatura pokojowa sprawia, że jego owocowe nuty wydadzą się płaskie.
- Sprawdź! W jakiej temperaturze serwować wino?
Wlewanie zbyt dużej ilości wina do kieliszka
Kieliszki do wina są zaprojektowane tak, aby mieć dodatkową przestrzeń – dzięki temu możemy zakręcić nim, by wino utworzyło wir, uwalniając subtelniejsze aromaty. Z tego powodu nigdy nie wypełniaj kieliszka aż po brzegi. Poza tym jest to nieeleganckie. Przyjmuje się, że jedna porcja wina to ok. 170 ml.
Przechowywanie wina w ciepłych miejscach
Bywa tak, że niektórzy po powrocie ze sklepu zostawiają butelkę z winem na blacie, w pobliżu okna lub na lodówce. Nie chodzi tu absolutnie o to, by inwestować w specjalną lodówkę do wina – sugerujemy jednak, by znaleźć dla wina chłodny, ciemny kąt, w którym będzie panować stała temperatura.
Jeśli wino jest zakorkowane, warto je przechowywać w pozycji leżącej, by uniknąć wysychania korka.
Zbyt długie przechowywanie otwartych butelek
Rozumiemy, żal ściska za serce, gdy na dnie zostają resztki wina. Jednak pamiętać trzeba, że w momencie otwarcia wina włącza się niewidzialny stoper.
Po otwarciu białe wino powinno się przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni. Czerwone wino lepiej trzymać w temperaturze pokojowej do 3-4 dni. Picie dwutygodniowego wina nie zaszkodzi Ci, ale z pewnością jego już octowy smak nie będzie należał do najprzyjemniejszych.
Karolina Mec
(fot. depositphotos)