2025-01-20
Zupa Pavese
Czasami najprostsze smaki okazują się tymi najbardziej wyjątkowymi. Zupa Pavese to doskonały przykład kuchni włoskiej w jej najlepszym, domowym wydaniu.
SKŁADNIKI
-
1
l bulionu drobiowego
-
2
łyżki suszonej natki pietruszki
-
2
łyżeczki masła
-
2
grube kromki chleba
-
2
jajka
-
0.5
szklanki startego parmezanu + do podania
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Bulion zagotować i wymieszać z natką pietruszki. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
- Na patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim z dwóch stron kromki chleba. Następnie umieścić je w małej żaroodpornej misce.
- Na kromki chleba ostrożnie wbić jajka, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Oprószyć solą oraz pieprzem.
- Grzanki z jajkami ostrożnie podlać połową gorącego bulionu i posypać startym parmezanem. Zupę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut (żółtka powinny być półpłynne).
- Na końcu dodać resztę bulionu i całość posypać parmezanem.
Zainspiruj się! Dolce vita! Czego możemy nauczyć się od Włochów w kuchni?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy