• Steki wieprzowe w ginie
2022-06-01

Steki wieprzowe w ginie

  • 2 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • na ginie

Schab z kością marynowany w ginie – przepis idealnie skrojony dla prawdziwych mięsożerców!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    kotlety schabowe z kością (po ok. 200 g)

  • 4

    ząbki czosnku

  • 25

    ml ginu

  • 2

    łyżeczki masła

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Do czosnku wlać gin i wsypać po 1/2 łyżeczki soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszać.
  3. Schabowe natrzeć marynatą, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kotlety z obu stron, po czym włożyć do piekarnika jeszcze na 5 minut.
  5. Gorące steki przełożyć na talerze. Na każdym ułożyć po 1 łyżeczce masła.
Tagi danie ,gin
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.