• Rigatoni alla vodka
2022-05-31

Rigatoni alla vodka

  • 2 porcje
  • 50 minut
  • na wódce

Włoski makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem boczku i wódki. Doskonały pomysł na spontaniczną kolację w domu.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 300

    g makaronu penne rigate

  • 400

    g passaty pomidorowej

  • 250

    g wędzonego boczku

  • 150

    g śmietany 30%

  • 2

    kieliszki wódki

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    cebula

  • 1

    łyżka masła

  • starty parmezan do posypania

  • papryka chili w płatkach do smaku

  • natka pietruszki do posypania

  • sól, pieprz

  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać, po czym zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojony boczek i podsmażać, często mieszając, aż się zrumieni.
  2. Do składników na patelni wlać wódkę. Podgrzewać na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Następnie dodać passatę i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
  3. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić.
  4. Do sosu pomidorowego wlać 1 chochlę wody z gotowania makaronu oraz śmietanę. Wymieszać, po czym dodać płatki chili oraz makaron. Na końcu dołożyć masło oraz starty parmezan (ilość według uznania).
  5. Natkę pietruszki drobno posiekać i dorzucić do makaronu. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.