2022-06-02
Polędwiczki na śliwowicy
Polędwiczka wieprzowa w sosie na bazie soku z aronii i śliwowicy. W tym smaku z łatwością można się zakochać!
SKŁADNIKI
- 1
polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
 - 2
łyżki masła
 - 1
łyżeczka oliwy z oliwek
 - 1
szalotka
 - 50
ml śliwowicy
 - 100
ml soku z aronii
 - 300
ml bulionu wołowego
 - 150
g śmietany 18%
 sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso dokładnie opłukać i osuszyć, po czym odciąć białe błonki. Polędwiczkę oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem i przekroić w poprzek na pół. Szalotkę obrać i drobno posiekać.
 - Na patelni rozgrzać masło z oliwą z oliwek i ze wszystkich stron zrumienić mięso. Zdjąć z patelni.
 - Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić szalotkę. Ponownie włożyć kawałki polędwiczki. Wlać bulion, sok z aronii oraz śliwowicę. Całość dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 20 minut do miękkości mięsa (od czasu do czasu mięso przewracać je drugą stronę).
 - Miękkie polędwiczki zdjąć z patelni, owinąć folią aluminiową i odłożyć. Pozostały na patelni płyn podgrzewać na dużym ogniu, aż połowa odparuje. Następnie wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Na końcu doprawić do smaku.
 - Mięso przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. Polecamy podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.
 
 
 
 
KOMENTARZE





            
            
Uwielbiam polędwiczki w takiej wersji!