• Pieczona ciecierzyca
2022-06-10

Pieczona ciecierzyca do piwa

  • 2 porcje
  • 10 minut
  • 40 minut

Jej chrupanie jest uzależniające! Koniecznie musi się znaleźć w każdym zestawie kibica.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 1
  • 500

    g ciecierzycy z puszki

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    łyżka słodkiej papryki w proszku

  • 1

    łyżeczka ostrej papryki w proszku

  • 1

    łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Ciecierzycę osączyć na sicie z zalewy, po czym przełożyć do miski.
  2. Do ciecierzycy dodać olej, słodką i ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie oraz po szczypcie soli i pieprzu. Całość starannie wymieszać, by każde ziarenko ciecierzycy pokryło się przyprawami.
  3. Ciecierzycę równomiernie rozłożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 40 minut na złoty kolor. Od czasu do czasu ciecierzycę przemieszać, by zrumieniła się ze wszystkich stron. Przestudzić.
Tagi przekąska
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.