2022-06-10
Pieczona ciecierzyca do piwa
Jej chrupanie jest uzależniające! Koniecznie musi się znaleźć w każdym zestawie kibica.
SKŁADNIKI
-
500
g ciecierzycy z puszki
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
1
łyżka słodkiej papryki w proszku
-
1
łyżeczka ostrej papryki w proszku
-
1
łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Ciecierzycę osączyć na sicie z zalewy, po czym przełożyć do miski.
- Do ciecierzycy dodać olej, słodką i ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie oraz po szczypcie soli i pieprzu. Całość starannie wymieszać, by każde ziarenko ciecierzycy pokryło się przyprawami.
- Ciecierzycę równomiernie rozłożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 40 minut na złoty kolor. Od czasu do czasu ciecierzycę przemieszać, by zrumieniła się ze wszystkich stron. Przestudzić.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy