2022-06-18
Patatas bravas
Hiszpańskie ziemniaczki z domowym sosem pomidorowym. Małe co nieco do piwa.
SKŁADNIKI
- 4
duże ziemniaki
 - 0.5
cebuli
 - 3
ząbki czosnku
 - 2
łyżeczki pieprzu cayenne
 - 1
łyżka słodkiej papryki w proszku
 - 1
łyżka ostrej papryki w proszku
 - 1
szklanka krojonych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
 - 1
łyżka mąki pszennej
 - 1
łyżka octu
 - 0.5
szklanki wody
 olej do smażenia
szczypta cukru
sól
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie zeszklić na odrobinie oleju. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz cayenne, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz cukier i sól. Całość przez chwilę smażyć, mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
 - Do cebuli wrzucić pomidory i wlać ocet. Podgrzewać ok. 5 minut, by sos zredukował się do połowy.
 - Mąkę pszenną rozrobić w 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Całość podgrzewać przez chwilę, mieszając do zgęstnienia. Na końcu zmiksować na gładki dip i ostudzić.
 - Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm, po czym wrzucić do garnka z osoloną wodą. Zagotować.
 - Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, ziemniaki gotować ok. 7 minut. Następnie przecedzić je i usmażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z przygotowanym sosem.
 
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy




