• Owsianka z gruszką
2022-06-29

Owsianka z karmelizowaną gruszką

  • 2 porcje
  • 15 minut

Złe wspomnienia z dzieciństwa z owsianką w roli głównej? Ten przepis zatrze niemiłe wspomnienia i sprawi, że w tym wydaniu pokochacie ją na nowo!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 1
  • 2.5

    szklanki mleka

  • 7

    łyżek płatków owsianych błyskawicznych

  • 1

    łyżka cukru trzcinowego

  • 2

    łyżki masła

  • 2

    małe gruszki

  • 1

    łyżeczka cynamonu

  • garść dowolnych orzechów, np. włoskich

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
  2. Mleko wlać do rondelka i zagotować, po czym wsypać płatki. Owsiankę gotować na małym ogniu przez 4-5 minuty, mieszając. Na koniec doprawić cynamonem.
  3. Masło roztopić na patelni i wyłożyć gruszki. Owoce posypać cukrem trzcinowym i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
  4. Przygotowaną owsiankę przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć karmelizowane połówki gruszek i posypać posiekanymi orzechami.





  • Do przygotowania owsianki można użyć miksu płatków w proporcji: 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki płatków jaglanych oraz 2 łyżki płatków orkiszowych.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.