• Makaron w sosie serowym
2022-06-01

Makaron z sosem serowym

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • bez mięsa

Błyskawiczny przepis na makaron w śmietanowym sosie z gorgonzolą. Na pewno nie raz do niego wrócicie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 250

    g gorgonzoli

  • 500

    g makaronu, np. spaghetti lub tagliatelle

  • 400

    g śmietany 30%

  • 2

    małe cebule

  • 2

    łyżki masła

  • garść orzechów piniowych

  • starty parmezan do posypania

  • sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dołożyć pokrojoną gorgonzolę oraz śmietanę. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Makaron wrzucić do sosu serowego i przez chwilę podgrzewać (jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać odrobinę wody), po czym przełożyć na talerze. Posypać orzechami piniowymi oraz startym parmezanem.

TO PASUJE

Moscatel

Szczep ten daje wina o intensywnym kwiatowo-owocowym aromacie, mocnej budowie i pełnym ciele, na ogół z dobrze zrównoważoną kwasowością. Dobrze komponuje się z tłustymi sosami na bazie sera, szczególnie z niebieską pleśnią.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.