• Krewetki w tempurze
2022-06-10

Krewetki w tempurze z tequilą

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • na tequili

Żadna domówka nie może się bez nich obejść! To szybki i prosty sposób, by zaskoczyć swoich gości.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 12

    krewetek

  • 250

    g mąki pszennej

  • 1

    łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1

    łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3

    łyżki tequili

  • mineralna woda gazowana do ciasta

  • 500

    ml oleju rzepakowego

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia, po czym wlać tequilę.
  2. Mieszając, do składników wlewać powoli wodą gazowaną, aż ciasto będzie miało konsystencję jogurtu naturalnego. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Krewetki oczyścić, mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym.
  4. W rondelku dobrze rozgrzać olej. Każdą krewetkę zanurzyć w przygotowanym cieście, po czym wrzucić do gorącego tłuszczu. Smażyć 2-3 minuty, aż tempura zrobi się chrupiąca i nabierze złotego koloru.
  5. Krewetki przełożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.
  • Do krewetek polecamy serwować sos koktajlowy. Aby go przygotować, 3 łyżki keczupu należy wymieszać z 2 łyżkami majonezu, sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny oraz przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku.
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.