• Zupa krem z ziemniaków
2022-05-31

Krem ziemniaczany z grappą

  • 2 porcje
  • 40 minut
  • bez mięsa
  • z grappą

W kuchni nie ma miejsca na nudę. Takie przepisy jak ten sprawiają, że gotowanie staje się jeszcze bardziej przyjemne.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 5

    dużych ziemniaków

  • 2

    cebule

  • 2

    łyżki masła

  • 3

    ząbki czosnku

  • 100

    g startego parmezanu

  • 50

    ml grappy

  • suszony majeranek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, po czym opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
  2. Na rozpuszczonym w garnku maśle zeszklić cebulę, po czym wrzucić ziemniaki oraz całe ząbki czosnku. Wlać tylko tyle wody, by zakryła składniki. Przykryć pokrywką.
  3. Całość gotować na niewielkim ogniu do miękkości ziemniaków. Następnie zupę zmiksować na gładki krem.
  4. Do zupy wrzucić starty parmezan i wlać grappę. Wymieszać. Na końcu całość doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Można podawać z grzankami.
Tagi danie
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.