• Chrupiące krążki cebulowe z piwną nutą.
2022-06-17

Krążki cebulowe w cieście piwnym

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • z piwem

Garden party, grill, mecz, domowy seans filmowy, spotkanie z przyjaciółmi – zawsze pasują do okazji!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 5

    dużych cebul

  • 1.5

    szklanki jasnego piwa

  • 1

    szklanka mąki pszennej

  • 1

    jajko

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i opłukać, a następnie pokroić w plastry o grubości ok. 1/2 cm, po czym ostrożnie wyciągać po kolei krążki.
  2. Talarki cebuli zalać 1/2 szklanki piwa i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie starannie je osączyć na ręczniku papierowym i ułożyć na talerzu.
  3. Pozostałe piwo zmiksować z mąką i jajkiem na gładkie ciasto. Doprawić solą i pieprzem.
  4. W większym rondelku rozgrzać olej rzepakowy. Krążki cebuli kolejno zanurzać w piwnym cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Gotowe przekąski osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.